HATÁRTALANUL 2018. - Egy csodás hét a Felvidéken

Iskolánk 7. évfolyama a Határtalanul pályázati lehetőség jóvoltából idén Szlovákiába, a Felvidékre látogatott el.

Az erdei iskola 2018. június 4-7-ig tartott.

Nem is lehetett volna erre a programra tökéletesebb indulási időpontot megálmodni, mint a Nemzeti Összetartozás Napját. Kell-e meghatározóbb dátum e csodás utazás megkezdéséhez térben és időben!

Ezen a tragikus napon méltó módon kezdtük meg a megemlékezéseket a magyarországi területen kívül élő magyar közösségek, magyar emlékek között!

A négy, programokban rendkívül gazdag napon látogatásokat tettünk a magyar történelem fontos eseményeihez köthető helyszíneken. Jártunk Kassán, Rozsnyón és a Füleki várban. Ellátogattunk a csodás Selmecbányára és Besztercebányára. Kóboroltunk Zólyom várában és a Krasznahorkai várban. Irodalmi sétánk idején Szklabonya és Alsósztergova utcáin, múzeumaiban barangoltunk.

Lemerészkedtünk Selmecbánya látogatható tárnáiba és a Gombaszögi barlangba, ami a Világ Természeti Örökségének listáján is szerepel.

A kultikus, historikus helyszíneken természetesen nem feledkeztünk el a főszereplőkről sem! Megismerhettük az elmúlt évszázadok magyar eseményeit aktívan, bölcsen, felelősséggel és igaz hazafisággal teli szívvel befolyásoló MAGYARJAINKAT.

Fő vezérfonala az utazásunknak a felvidéki írók munkásságának megismerése kézzelfogható – hallható élményeken keresztül.

Természetesen a "nagy palóc" Mikszáth Kálmán állt kalandozásunk középpontjában. Ám büszkén ismerkedtünk meg Balassi Bálint költészetével, életével, Mikszáth Kálmán munkásságával is. Történelmi személyiségeink közül bepillanthattunk a Rákóczi család és az Andrássy család életébe.

Csodás utazáson vehettünk részt! Ez az út azonban attól lett teljes és identitásunkat pozitív értelemben formáló, hogy egész héten minket kísért, tanított, szeretett Tasnádi Gáborné Zsike. Az ő intelligenciája, adekvát módon adaptált tudása, élvezetes előadása adta az erőt tanítványainknak, hogy egész nap tudjanak sétálni, magyar élményekkel töltekezni. Köszönjük szépen a pályázati lehetőséget, a Student Lines utazási iroda szervezőmunkáját és nem utolsósorban Tasnádi Zsike csodás előadásait!

2018. június 4-7. Határtalanul: Szlovákia "Felvidéki nagy íróink" (fényképek) >>>